Accesul de la distanţă

18/05/2018

Capacitatea de a accesa biroul în timp ce suntem în afara lui, oferă productivitate și flexibilitate. Cu toate acestea este important să ne asigurăm că echipamentul și conexiunea este securizată, rețeaua nu este vulnerabilă şi ă datele de afaceri nu sunt disponibile public. Accesul de la distanță poate crea o serie de riscuri de securitate pentru rețeaua dvs. Când accesăm rețeaua de la o sursă externă crește riscul ca această conexiune să fie folosită de către o persoană terță sau că datele de afaceri pot fi interceptate.

Trebuie să vă asiguraţi că accesul este permis doar utilizatorilor legitimi, cât şi faptul că datele sunt criptate pentru a preveni furtul.

Asigurarea accesului de la distanță necesită un grad înalt de cunoștințe tehnice. În cazul în care accesul de la distanță este o parte importantă a afacerii dvs., și transmiteţi date comerciale confidenţiale, este recomandat să consultaţi un expert în acest domeniu.

 Sfaturi

 • Cereți sfatul specialiştilor. Asigurarea accesului de la distanță necesită un grad de cunoștințe tehnice şi consultanța unui profesionist.

• Instalați programe de securitate şi actualizaţi-le (firewall, antivirus, antispyware etc.) pe dispozitivele ce vor fi utilizate de la distanță şi nu numai.

• Asigurați-vă că personalul nu setează pe calculatorul lor conectarea automată de la distanţă.

• Eliminaţi privilegiile de acces pentru personal odată ce acestea nu sunt necesare. De exemplu, nu lăsaţi accesul la rețea unui fost angajat

Securizarea rețelei dvs.

• Asigurați-vă că aveți o rețea securizată, un firewall eficient și programe de securitate instalate pentru a bloca conexiunile nedorite.

• Asigurați-vă că instalarea accesului de la distanță și alte programe este efectuată de personalul responsabil pentru securitatea rețelei. Acesta va controla ce programe sunt utilizate și dacă acestea sunt instalate şi configurate corect.

• Dacă permiteţi personalului să se conecteze folosind echipamente personale, inclusiv computerele personale, asiguraţi-vă că au instalat ultima versiune a programelor de securitate.

Acces de la distanță securizat

 Înainte de a implementa accesul de la distanță pentru afacerea este recomandat să efectuaţi o evaluare a riscurilor pentru identificarea acestora și a controalelor necesare pentru a reduce riscurile la un nivel acceptabil. Puteți evalua şi riscul utilizării accesului de la distantă de către personal.

• Restricționaţi accesul la nivelul minim pentru ca funcțiile necesare de către personal să își îndeplinească rolul lor.

• Asigurați-vă că personalul utilizează parole puternice pe dispozitivele lor mobile.

• Asigurați-vă că personalul nu setează conectarea automată şi salvarea parolei pe dispozitivele mobile.

• Eliminaţi privilegiul accesului de la distanţă în momentul în care personalul nu necesită aceasta. De exemplu, nu permiteţi cuiva care a părăsit compania sa îşi păstreze accesul la rețea.

• Asigurați-vă că personalul returnează toate echipamentele deţinute.

Securizaţi datele

În scopul protejării datelor sensibile puteți alege să limitaţi tipul de date care pot fi accesate de la distanță. Ar trebui să folosiți reţele private virtuale(VPN), şi software pentru rețea care oferă un nivel ridicat de criptare pentru accesul de la distanță. Revizuiţi configuraţiile la firewall și menţineţi un jurnal la nivel de server pentru monitorizarea accesului de la distanță.