Copii de rezervă

18/05/2018

Cum să evităm pierderea datelor

 Pierderea parţială sau totală a datelor ar putea avea consecințe devastatoare pentru dvs. afacerea dvs. Chiar dacă datele nu sunt critice pentru, pierderea de email-uri, date de contact sau alte documente ar putea avea în continuare un impact considerabil.

Crearea unei copii de rezervă (back-up) de date este o modalitate ușoarăr pentru a asigura că în cazul unui incendiu, furt sau virus puteți recupera toate datele pe calculatorul sau site-ul dvs. Acesta este doar un mic efort şi nu implică costuri mari, fiind necesară doar crearea şi implementarea unei strategii.

Sfaturi

  • Efectuaţi backup-uri regulate a datelor sensibile. Stocaţi aceste backup-uri (discuri, stick-uri USB etc.) în medii externe sigure.
  • Utilizați o parolă puternică pentru a asigura backup-urile. Acest lucru va face mai dificil, sau aproape imposibil, pentru persoane terţe de a vizualiza sau utiliza datele dvs.

Elaborarea unei strategii de back-up

Elaboraţi un plan de recuperare în caz de incident. Începeți prin a evalua nivelul de risc și identificaţi acțiunile prin care minimizaţi riscurile. Evaluaţi ce date și programe trebuie să fie copiate, cât şi intervalul la care să efectuaţi aceasta procedură. Puteţi efectua un backup total sau parţial – doar cu fişierele care au fost modificate de la ultima accesare. Selectați un dispozitiv pentru backup suficient de mare pentru a stoca fișierele și suficient de rapid, pentru a economisi timp. Menţineţi un jurnal pentru a vă reaminti să efectuaţi copii de rezervă. Testați datele care au fost copiate şi stocaţi backupurile întrun loc sigur din punct de vedere fizic.

Dispozitive de stocare pentru backup

Datele pot fi salvate pe un hard disk extern, DVD- ROM-uri, stick USB etc. Costul de stocare a scăzut dramatic în ultimii ani. Un hard disk extern portabil suficient de mare pentru a stoca datele pentru majoritatea întreprinderilor mici sau mijlocii va costa mai putin de 200 de dolari. Unele hard disk-uri portabile sunt dotate cu software-ul de back-up. Întreprinderile mari pot investi în benzi backup (backup tapes) care pot stoca cantităţi mari de date într-un mod rapid şi facil de executat.

Software-ul de backup permite crearea automată a backup-urilor. Tot ce trebuie să faceți în cele mai multe cazuri este doar să schimbaţi schimbaţi mediul de stocare. Dacă folosiți hard disk-uri externe ar trebui să aveți mai multe pentru rotare,  de ex. unul pentru fiecare zi. Acest lucru elimină riscurile de alterare a datelor sau suprascrierea acestora.Trebuie să va asiguraţi ca aceste date sunt copiate corect, de exemplu restabilirea acestora ca un mijloc de testare. Deseori, softwarele backup vor verifica acest lucru, şi vor exclude posibile erori din backup.

Backup offline şi online

Stocarea backup-urilor pe mijloace externe asigură restabilirea acestora în cazuri ce duc la distrugerea calculatoarelor dvs. cum ar fi incendii sau pene de curent. Totodată, există companii ce oferă servicii de backup online. Spre exemplu, unele produse soft includ backup online gratuit cu aproximativ 2 GB. Acestea pot fi o soluție ideală pentru unele afaceri mici, dar amintiți-vă că datele sunt stocate la o companie terță parte și că aveți control limitat asupra lor.