Cyber Drill Alert pentru reprezentanții țărilor CSI și UE s-a desfășurat cu succes în Moldova

Între 21 și 23 noiembrie, a avut loc exercițiul regional de testare a abilităților de protecție împotriva atacurilor cibernetice, eveniment ce se încadrează în inițiativa „Joint Cyber Drill ITU – ALERT pentru Europa și regiunile CSI”, a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), la nivel național fiind organizat de Î.S. Centrul de Telecomunicații Speciale din cadrul Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și cu sprijinul partenerilor: Universitatea Tehnică a Moldovei, Orange, IBM, BASS System, Centrul de Guvernare electronică, It-Lab, Moldcell și alte companii din sectorul privat.

Peste 170 de participanți din 25 țări din CSI și UE, precum România, Luxemburg, Belgia, Lituania, Serbia, Macedonia, Albania, Cipru, Tadjikistan, Ucraina, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina ș.a., s-au întrunit în cadrul ALLERT Cyber Drill.

Evenimentul de trei zile a fost conceput pentru a fi o platformă de cooperare, schimb de informații și discuții cu privire la problemele curente de securitate cibernetică și, de asemenea, un exercițiu practic pentru CIRT-urile naționale. În final, scopul a fost atins prin crearea de oportunități pentru țările partenere de a se întâlni față în față și de a dezvolta relații apropiate pentru viitoarele colaborări și pentru a spori comunicarea și cooperarea între echipele naționale și guvernamentale CSIRT.

În prima zi de lucrări s-a desfășurat conferința care a inclus prezentări și discuții în cadrul panelului privind problemele actuale, ultimele evaluări și tendințe în amenințările de securitate cibernetică, fapt care a permis de a conștientiza la cel mai înalt nivel că atât sectorul public, cât și cel privat se confruntă cu aceleași probleme și amenințări care vin din spațiul cibernetic.

În acest context, prim-ministrul RM, Pavel FILIP, a reiterat la deschiderea evenimentului importanța cooperării și comunicării între instituții, țări și regiuni : ”Dorința tuturor de a avea realizări din domeniul tehnologic este firească, însă la fel de firească trebuie să fie și pregătirea noastră pentru a face față noilor provocări și pentru a implementa prompt soluțiile necesare, astfel încât să ne putem asigura securitatea și dezvoltarea. În acest sens, exercițiul ce urmează să se desfășoare în aceste zile la Chișinău va fi o platformă potrivită de schimb reciproc de cunoștințe pentru îmbunătățirea capacităților de comunicare și de răspuns la incidentele cibernetice, aplanarea riscurilor virtuale și creșterea încrederii în spațiul digital, prin cooperare regională și inter-regională”.

Din a doua zi a evenimentului, echipele s-au antrenat să răspundă operativ la atacuri cibernetice de diferite tipuri, în baza a 8 scenarii de lucru, pe care le-au aflat doar în momentul exercițiilor. Acestea au primit sarcinile în regim interactiv și au avut la dispoziție un timp limitat pentru a veni cu o soluție. Aproape 30 de experți și traineri din țările UE și CSI au antrenat și au jurizat echipele participante la ALLERT Cyber Drill 2017.

Coordonatorul Securității Cibernetice din cadrul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), Marco Obiso a subliniat că scopul inițiativei a fost atins: ”Acesta a fost primul cyber drill organizat în regiunea CSI și suntem încântați să vedem o implicare activă din partea Uniunii Europene. S-a simțit spiritul de colaborare dintre țările din cele două regiuni, iar schimburile de cunoștințe și bune practici au făcut ca acest eveniment să fie unul de succes, grație eforturilor depuse de Guvernul Republicii Moldova în sensul organizării nemijlocite a evenimentului și facilitării interacțiunilor dintre participanți”.

Serghei POPOVICI, directorul general al Centrului de Telecomunicații Speciale, la deschiderea evenimentului a ținut să mulțumească pentru răspunsul receptiv atât din partea Guvernului Republicii Moldova, cât și UIT în organizarea evenimentului dat, precum și partenerilor naționali și internaționali, și nu în ultimul rând participanților la eveniment.  Dumnealui a menționat că doar împreună, prin organizarea de asemenea evenimente, comunicare, schimb de bune practici, oportunitatea de a învăța de la state cu un nivel înalt de maturitate și o experiență vastă în prevenire și răspundere la amenințări cibernetice, precum Luxemburg, Belgia, Australia, Israel, România, etc., vom obține rezultate. În cele ce urmează, CTS continuă angajamentul de a promova securitatea cibernetică, atât la nivel național, regional, precum și cel internațional, prin organizarea evenimentelor, participarea la întruniri specializate, ajutor tehnologic reciproc, securitatea cibernetică fiind una din prioritățile de bază a întreprinderii.

Prezentările sesiunilor ALERT Cyber Drill

Imagini: