Reţele de socializare

18/05/2018

Condiţii de securitate în reţele de socializare

În timp ce majoritatea utilizează site-urile de socializare, trebuie să fiţi atent cu informaţiile pe care le dezvăluie şi modul în care-le protejează. Oamenii pot utiliza din neatenţie sau în mod intenţionat informaţiile tale pentru a defăima reputaţia sau chiar pentru a-ţi fura identitatea.

Site-urile reţelelor socializate cum ar fi MySpace, Facebook, Twitter și LinkedIn sunt utilizate pentru a rămîne în contact cu prietenii, face noi prieteni sau conexiuni de afaceri şi de a împărtăşi informaţii şi opinii cu privire la subiecte care ne interesează.

Analizați atent ce informaţie plasați şi cine o accesează.
Sfaturi utile:

Introdu întotdeauna adresa site-ului tău socializat în browser-ul tău.
Nu folosi aceeaşi parolă pe care o utilizezi pentru conturi bancare sau de e-mail. Foloseşte parole diferite pentru fiecare site, astfel încît dacă o parolă este furată, nu toate conturile tale vor fi supuse riscului.
Nu fă click automat pe link-urile din e-mailuri „cerere de prietenie” pe care le primeşti. Cererile de prietenie vor apărea pe pagina de start a site-ului tău din reţea socializată.
Fii atent la cantitatea informaţiilor personale le postezi on-line. Utilizează setările de confidenţialitate pentru a controla cine are acces la informaţiile tale.
Gîndeşte-te înainte de a scrie un mesaj sau posta poze. Informația va rămâne în internet chiar dacă o veți șterge din rețeaua de socializare.
Verifică politicile de confidenţialitate a site-urilor
Citeşte Politica de confidenţialitate a site-ului înainte de a te înscrie. Site-urile legitime de reţele sociale vor avea o declaraţie de confidenţialitate care spune cum colectează şi utilizează informaţiile tale şi în ce circumstanţe acestea ar putea dezvălui aceste informaţii, fie prin intermediul site-ului sau terţilor.

Unele site-uri ar putea face schimb de informaţii, cum ar fi adresele de email sau preferinţele de afaceri, care ar putea trimite şi spam.
Politicile de confidenţialitate se pot schimba. În unele cazuri, unele site-uri notifică despre modificări. În multe cazuri, continuînd să accesezi sau să utilizezi serviciile după ce aceste modificări intră în vigoare, eşti de acord să respecţi politica de confidenţialitate revizuită. În caz contrar, ar trebui să citeşti în mod regulat politicile de confidenţialitate şi să revizuieşti informaţiile postate în profilul tău.
Dacă utilizezi aplicaţii sau te înregistrezi pentru jocurile din interiorul site-ului nu uita să citeşti politica de confidenţialitate individuală. Să nu crezi că acestea au aceeaşi politică ca şi cea a site-ului de bază. Unele jocuri on-line sunt înfiinţate pentru utilizarea aspectelor „reţelelor” ale site-ului şi în mod special stipulează că pot folosi informaţiile tale şi ale prietenilor tăi în diferite scopuri.
Fii atent la informaţiile personale postate
Odată ce informaţiile au fost postate on-line, nu este uşor să le ştergi complet. Chiar dacă informaţiile din profilul tău au fost scoase, versiuni salvate pot exista în continuare în alte computere.

Reglează-ţi setările de confidenţialitate astfel ca să fie controlată cantitatea şi tipul informaţiilor pe care doreşti să partajezi, iar necunoscuţii să vadă doar anumite părţi ale profilului tău.
Fotografiile, comentariile, mesajele şi postările pe perete împărtăşite ar putea fi văzut de oricine, şi nu sunt detaşabile. Mulţi deseori uită că, alţi oameni decît prietenii lor ar putea vedea informaţiile.
De multe ori, atunci cînd aplici pentru un loc de muncă, angajatorul poate verifica dacă ai un profil on-line. Fii conştient de faptul că fotografiile şi informaţiile pe care le împărtăşeşti cu prietenii tăi poate fi nu ceea ce ar vrea să vadă potenţialul angajator.
Nu posta informaţii care ar putea să te facă vulnerabil pe tine sau familia ta (de exemplu, data naşterii, adresa, informaţiile cu privire la rutina de zi cu zi sau planuri de vacanţă). Aceste informaţii pot fi folosite de infractori pentru a-şi fura de identitatea. Utilizatorii care postează adrese, numere de telefon, zile de naştere, şi alte informaţii cu caracter personal se supun riscului de furt de identitate, urmărire şi hărțuire.
Fii atent cu partajarea opiniei tale on-line
Fii atent la ceea ce spui despre alţii în reţea. Postarea a opiniei nepoliticoase, ofensive sau peiorative despre o persoană sau o companie într-un forum public poate avea consecinţe. Odată ce ai postat un comentariu poate fi dificil de a-l elimina totalmente. Comentarii făcute de tine pot fi folosite ca probe legale.

Fii precaut cu străinii
Ar fi bine să limitezi numărul de persoane pe care îi vei accepta ca prieteni.
Dacă eşti „prieten” cu oameni pe care nu-i cunoşti, fii atent la cantitatea de informaţii pe care o dezvălui.
Utilizează setările de confidenţialitate site-ul tău din reţea socializată pentru a limita accesul la informaţiile tale.
Să nu cazi prada phishing-lui
E-mailuri care pretind a fi cereri de prietenie de la site-uri de socializare încearcă să direcţioneze oamenii la versiuni false ale acestor site-uri web. Aceste site-uri false pot conţine programe de virusare care ar putea fura informaţii personale şi infecta computerul.

Pentru a te apăra de phishing:

Nu accesa link-urile din e-mailuri, chiar dacă acestea par autentice
Tipăreşte întotdeauna adresa site-ului tău din reţea de socializare în browser-ul tău.
Orice cerere adevărată de prietenie va apărea pe pagina de start a site-ului tău din reţea de socializare.
Alte măsuri pentru a te proteja în reţele de socializare
Protejează-ţi conturile cu parole puternice, unice. Niciodată nu folosi aceeaşi parolă şi pentru contul tău de e-mail. Acest lucru reduce şansele unui hacker sau chiar prietenului să acceseze contul tău fără permisiune. Setează parole diferite pentru fiecare site din reţele socializate, astfel încît, dacă o parolă este furată, nu toate conturile tale să nu fie supuse riscului.
Nu accesa link-uri suspecte, chiar dacă acestea par a fi de la prieteni. Conturile lor ar fi putut fi infectate cu viruşi sau cu un software maliţios. Dacă accesezi pe link-urile postate pe pagina de profil sau trimiţi mesaje, computerul şi contul ar putea fi infectate cu software maliţios.