Rețele wireless

18/05/2018


Riscuri și măsuri de precauție legate de utilizarea rețelelor WiFi

Rețelele wireless de acasă, de la birou, sau cele publice, cunoscute sub denumirea de rețele WiFi, utilizează setul de standarde 802.11 pentru implementarea rețelelor locale fără fir (WLAN), aprobate de Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

Fiecare dintre cele trei cazuri în care este utilizată o conexiune wireless (acasă, la birou, sau în locuri publice)  se caracterizează prin riscuri de securitate specifice, însă sunt și riscuri comune asociate celor trei situații.

Pentru a vă putea proteja pe timpul utilizării rețelelor wireless, sau cel puțin pentru a reduce semnificativ potențialele probleme, este recomandat să vă luați câteva măsuri simple de precauție, conform indicațiilor din cele ce urmează.

Rețele wireless pentru acasă sau birou

Riscuri

Daca echipamentul dumneavoastră utilizat ca punct de acces (AP – access point, router wireless) nu este securizat, persoanele din raza de acoperire a echipamentului pot avea acces cu ușurință la rețeaua dumneavoastră. Astfel persoanele neautorizate pot derula diferite activități utilizând rețeaua dumneavoastră wireless, cum ar fi:

  • Generarea de trafic de date prin intermediul rețelei dumneavoastră, afectând viteza de transfer pentru propriile dumneavoastră dispozitive conectate la rețea;
  • Derularea de activități ce țin de domeniul criminalității informatice, eventualele investigații conducând la identificarea dumneavoastră ca sursă a acestor activități;
  • Accesarea informațiilor confidențiale pe care dumneavoastră le transmiteți sau le recepționați online.

Măsuri de precauție

Toate riscurile descrise în rândurile de mai sus pot fi evitate dacă vă asigurați că echipamentul WiFi prin intermediul căruia vă conectați la Internet este securizat, acest lucru fiind indicat printr-un simbol de tip lacăt afișat în dreptul rețelei la care doriți sa va conectați folosind interfața grafică a sistemului de operare.

Dacă doriți să instalați un nou dispozitiv WiFi (punct de acces, router wireless), trebuie să știți că aveți la dispoziție 3 nivele de criptare pentru securizarea acestuia:WEP, WPA și WPA2. Totuși, există situații și metode de atac prin care securizarea WEP și chiar WPA poate fi spartă, fapt pentru care este indicat să utilizați pe cât posibil WPA2.

Recent s-a descoperit faptul că inclusiv securitatea dispozitivelor de acces WiFi care folosesc criptare WPA2 poate fi spartă, acest lucru fiind posibil datorită funcționalității WPS (Wireless Protected Setup) prezentă pe majoritatea dispozitivelor destinate utilizatorilor casnici fabricate după anul 2007. Astfel, în cazul în care nu există un update de firmware pentru dispozitivul dumneavostră despre care să știți sigur că rezolvă această problemă, este indicat să dezactivați aceasta funcționalitate din interfața de management.

Rețele wireless publice

Riscuri

Principalul risc asociat utilizării punctelor de acces WiFi publice este acela că persoane neautorizate, care dețin controlul asupra acestor dispozitive, pot intercepta acțiunile întreprinse de dumneavoastră prin intermediul acelei rețele (accesare pagini web, mesaje email etc.) și vă pot afla parolele de acces la diferite resurse online (accesare email, conturi pe rețelele de socializare etc.).

Acest lucru se poate întâmpla dacă conexiunea dintre dispozitivul dumneavoastră și dispozitivul WiFi nu este securizată, sau dacă vă conectați la un punct de acces fals instalat și controlat de atacatori astfel încât să credeți că este cel legitim.

Măsuri de precauție

Atunci când utilizați un punct de acces WiFi public și accesați o pagină web nesecurizată (paginile web securizate utilizează protocolul https – secure http), este indicat să nu transmiteți sau să primiți informații confidențiale. Este recomandat totuși să fiți precauți pentru că și paginile securizate pot fi false, dispozitivul de acces fiind configurat de atacatori sa vă redirecționeze către o pagina falsă care să aibă aceeași interfață grafică ca cea originală.

Dacă doriți să accesați rețeaua companiei la care lucrați dumneavoastră este indicat să utilizați o conexiune securizată de tip VPN (Virtual Private Network).

Surse:
www.getsafeonline.org/smartphones-tablets/wireless-networks-and-hotspots-st/
en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11
en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi_Protected_Access