Telefonul mobil

18/05/2018

Securizează-ţi dispozitivele mobile

Caracteristicile care fac telefonul tău „inteligent” îl fac sensibil faţă de viruşi şi software maliţios. Dacă telefonul tău nu este securizat şi este pierdut sau furat, informaţiile tale personale, inclusiv parole, detalii bancare, e-mailuri şi fotografii ar putea fi folosite pentru a obţine acces la banii tăi sau pentru a-ţi fura identitatea.

Telefoanele mobile, în special telefoane „inteligente” sunt computere mobile. Acestea îţi permit accesarea la Internet şi e-mail, descărcarea aplicaţiilor şi jocurilor, şi stochează datele personale de contact, fotografii şi informaţii. Trebuie să  protejezi şi securizezi telefonul tău astfel cum ai face acest lucru cu computerul.

Sfaturi cheie:

 • Setează o parolă pe telefon şi un PIN pe cartela SIM. Nu te baza pe setările de la producător. Folosirea parolei şi codului PIN va opri hoţii de la încercarea de a accesa telefonul sau să folosească SIM în alt telefon pentru a efectua apeluri. Toate telefoanele au setări de securitate, aşadar familiarizează-te cu ele şi setează.
 • Configurează dispozitivului tău la blocare automată. Dacă telefonul nu a fost utilizat timp de cîteva minute, ar trebui să se blocheze automat şi să necesite o parolă sau cod PIN pentru a reactiva.
 • Criptează datele tale. Unele telefoane permit criptarea datelor, uneori folosind software-ul terţului. Criptarea asigură integritatea datelor în cazul în care telefonul este pierdut sau furat.
 • Instalaţi software de securitate de la un furnizor cu renume. Anti-virus, anti-furt, anti-malware şi firewall software-ul este disponibil pentru anumite sisteme de operare a telefonului mobil.
 • Accesează site-uri şi aplicaţii mobile renumite. Fii cu ochiul asupra adreselor site-urilor web utilizate în mod obişnuit” şi asigură-te că nu sunt redirecţionate către alte site-uri. La utilizarea unei aplicaţii mobile financiare, cum ar fi serviciile bancare mobile, asigură-te că utilizezi numai aplicaţii furnizate de către instituţia ta financiară.
 • Fii atent atunci cînd permiţi aplicaţiile terților nesemnate pentru a avea acces la informaţiile tale personale. Aceasta include accesul la locaţia ta. Întotdeauna citeşte solicitare de permisiune înainte instalării noilor aplicaţii sau upgrade-ul aplicaţiilor, caută cereri sau motive neobişnuite pentru bani.
 • Nu accesa link-urile nesolicitate sau neaşteptate. Chiar şi atunci cînd acestea par a fi de la prieteni.
 • Verifică factura ta de telefon pentru tarifarea neobişnuită a datelor sau apelurilor cu tarif special. Contactează furnizorul de servicii imediat dacă descoperi orice apeluri sau date neobişnuite pe factura.
 • În mod regulat verifică actualizări pentru sistemul de operare al telefonului. Instalează-le de îndată ce acestea sunt disponibile.
 • Fii atent cu Wi-Fi și Bluetooth. La conectarea la Internet folosind Wi-Fi, încearcă să utilizezi o reţea criptată, care necesită o parolă. Evită online banking sau tranzacţii financiare în zone publice aglomerate şi rețele negarantate Wi-Fi. Asigură-te că trecătorii nu pot urmări ceea ce tastezi (cunoscut sub numele de umăr-surfing). Deconectează Bluetooth cînd nu o foloseşti.
 • Asigură copiile de rezervă a datelor în mod regulat. Configurează-ţi telefonului, astfel încît să efectueze back-upul de date atunci cînd îl sincronizezi, sau asigură copii de rezervă pe un card de memorie separat.
 • Dacă vei decide să reciclezi telefonul tău, asigură-te în primul rînd  că ai şters toate informaţiile personale. Cele mai multe telefoane au o opţiune de a reveni la setările de la fabrică. Nu uita  să scoţi sau să ştergi orice card de memorie introdus.
 • Pentru a te ajuta în caz de furt sau pierderea telefonului mobil, întreabă furnizorul sau producătorul dacă acesta dispune de servicii, cum ar fi urmărirea telefonului mobil şi posibilitatea de a şterge la distanţă informaţiile stocate pe telefon.

Nu uita că nu este „doar un telefon”

 • Păstrează telefonul  în condiții de siguranță şi păstrează-l permanent la tine.
 • Nu uita că telefonul inteligent este un calculator – se aplică aceleaşi reguli de securitate, ceea ce include: verificarea autenticităţii site-urilor, nu accesaţi link-uri de la persoane pe care necunoscute, fii atent să nu cazi pradă phishing-ului (prin e-mail, text sau chiar mesagerie vocală) cînd se solicită informaţii personale.

Securizează telefonul tău

 • Porneşte caracteristicile de securitate ale telefonului. Toate telefoanele au setări de securitate, astfel  familiarizează-te cu ele şi porneşte-le.
 • Multe telefoane mobile permit utilizatorilor setarea  parolei sau numărului personal de identificare (PIN) care trebuie introdus pentru a utiliza telefonul. Parole si PIN-uri împiedică hoţii să fure informaţii personale, dacă telefonul este pierdut sau furat.
 • Introduceţi  un cod PIN pe cartela SIM şi parola pe telefon, astfel că hoții nu vor  putea fura banii tăi de credit sau să ruleze pe factura de telefon.
 • Nu ignoraţi un furnizor de renume la instalarea software-lui de securitate. Anti-virus, anti-furt, anti-malware și firewall software-ul este disponibil pentru anumite sisteme de operare de telefon mobil. Consultă-te cu producătorul telefonului pentru recomandări.
 • În mod regulat verifică actualizări pentru sistemul de operare al telefonului. Instalează-le de îndată ce acestea sunt disponibile – aceste actualizări conţin adesea schimbări care va face telefonul mai sigur.
 • Bluetooth permite conectarea fără fir la dispozitive şi transfer de informaţii la distanţe scurte. Pentru Bluetooth la locul de muncă, este necesar ca dispozitivele să se vadă unii pe alţii şi apoi se conectează. Cel mai bine este ca telefonul să fie lăsat într-un mod ascuns, astfel încât acesta să fie  vizibil numai cînd ai nevoie în mod special de  alte persoane sau dispozitive. Acest lucru înseamnă că hackerii nu pot vedea cu uşurinţă telefonul tău şi nu pot să se conecteze ușor la el, dacă nu au deja adresa dvs. Bluetooth. Activează Bluetooth-ul doar în zone private, neaglomerate.
 • Fii atent, cu Wi-Fi gratuit. La conectarea la Internet folosind Wi-Fi, încearcă să utilizezi o reţea criptată, care necesită o parolă şi care este operată de un furnizor de renume.
 • Modifică setările astfel încît telefonul să ceară permisiunea de a se alătura unei noi rețele wireless.

Securizează-ţi informaţiile

 • Criptează-ţi datele. Unele telefoane permit criptarea datelor stocate pe telefon sau carduri de memorie, uneori prin utilizarea de produse de criptare de la terți. Criptarea asigură integritatea  datelor în cazul în care telefonul este pierdut sau furat.
 • Fă copii de rezervă a datelor în mod regulat. Configurează telefonul astfel încît acesta să efectueze back-up tuturor datelor tale de fiecare dată cînd este sincronizat cu un computer. Ca alternativă, poţi face copii de rezervă a dispozitivului pe un card de memorie în mod regulat și păstrează-l într-un loc sigur.
 • Nu salva parolele sau PIN-uri ca contactele de pe telefonul tău dacă nu le criptezi  într-un mod corespunzător. Cu toate PIN-urile și parolele trebuie să ne amintim că este tentant să le salvăm în telefon ca contact de persoane false, în cazul în care le uităm, dar acest lucru poate duce la un compromis, dacă ai pierdut telefonul sau datele sunt furate.
 • Evită online banking în zone publice aglomerate. Trecătorii ar putea fi cu ochii pe ceea ce tastezi (cunoscut sub numele de umăr-surfing).
 • Accesează site-uri renumite şi aplicaţii mobile (aplicaţii)
 • Dacă telefonul tău permite rularea aplicaţiilor descărcate de pe Internet, asigură-te că conştientizezi de riscurile cărora pot fi supuse informaţiile tale personale, inclusiv locația, contactele persoanelor şi mesajele dacă permisiunile pentru aplicaţii mobile nu sunt setate corect.
 • Majoritatea telefoanelor inteligente îţi permit verificarea informaţiilor personale accesate de aplicaţii mobile la alegerea permisiunii în momentul instalării.
 • Fii precaut atunci cînd copiezi software maliţios, care ar putea conţine un virus sau malware.
 • Gîndeşte-te cu atenţie la informaţiile pe care tu şi telefonul tău mobil dezvăluie on-line şi cum ar putea fi utilizat în mod abuziv. Telefonul tău inteligent stochează foarte multe  informații cu caracter personal într-un singur loc, ceea ce facilitează munca hoţilor. Deci, nu este vorba doar despre ceea ce ai pus pe profilul tău din reţele de socializare, dar, de asemenea, este uşor de a aflat denumirea băncii cu care lucrezi, datele despre tranzacții recente, numele membrilor de familie şi de a obţine alte detalii din e-mailuri sau alte documente.

Acţiuni pentru viitor

 • Notează detaliile despre telefonul tău în caz de furt. Fiecare telefon are un Număr Unic de Echipament Mobil Internaţional (IEME). Cele mai multe telefoane permit aflarea IEME prin tastarea * # 06 #. Cunoaşterea acestui număr va ajuta operatorul de rețea să  blocheze telefonul să fie utilizat în cazul în care este furat.
 • Dacă pierzi telefonul sau acesta este furat, raportează operatorului de reţea imediat, astfel încît să poată fi dezactivat. Dacă îl găseşti din nou, poţi cu ușurință re-activa telefonul.
 • Pentru a vă ajuta în caz de furt sau pierdere mobile, întreabă furnizorul sau producătorul dacă dispune de servicii, cum ar fi urmărirea telefonului mobile şi posibilitatea de a şterge la distanţă informaţiile stocate pe telefon.

Fii atent cum şi cînd foloseşti telefonul

 • Opreşte funcția Bluetooth cînd nu o foloseşti. Bluetooth permite să te conectezi fără fir la dispozitive şi transferă informaţii la distanţe scurte. Pentru Bluetooth la locul de muncă, este necesar ca dispozitivele să se vadă unii pe alţii şi apoi se conectează. Cel mai bine este ca telefonul să fie lăsat într-un mod ascuns, astfel încît acesta să fie  vizibil numai cînd ai nevoie în mod special de  alte persoane sau dispozitive. Acest lucru înseamnă că hackerii nu pot vedea cu uşurinţă telefonul tău şi nu pot să se conecteze ușor la el, dacă nu au deja adresa dvs. Bluetooth. Activează  Bluetooth, doar în zone private, neaglomerate
 • Foloseşte site-uri şi aplicaţii de renume la descărcarea aplicaţiilor de pe Web. Multe telefoane mobile includ browsere de internet care permit navigarea pe web şi descărcarea conţinutului în telefon. Nu descărcă conţinutul, în special aplicaţii, de la surse necunoscute sau nesigure. Acestea ar putea conţine programe de virusare.
 • Opreşte GPS cînd nu îl foloseşti. În timp ce GPS-ul poate te ajută să afli unde trebuie să mergi, el, de asemenea, poate fi folosit şi de alţii pentru a vedea unde te afli sau telefonul tău.
 • Ieşi de pe site-uri, atunci cînd finisezi. Acesta poate fi tentant pentru a rămâne conectat într-un site web pentru a economisi timp sau pentru ca site-ul poate să-şi amintească parola. Este cel mai bine să nu facă acest lucru, deoarece în cazul în care telefonul este furat sau pierdut, un utilizator poate accesa contul.
 • Gîndeşte-te înainte de a accesa. Nu deschide mesaje multimedia (MMS) sau anexe la e-mailuri, nu accesa link-urile din e-mailuri și mesaje SMS, cu excepţia cazului în care le aștepţi şi ele vin de la o sursă de încredere. Acestea ar putea conţine programe de virusare sau va duce la un site maliţios.
 • Modifică setările astfel încît telefonul să ceară permisiunea de a se alătura unei noi reţele wireless.

Asigură protecţia împotriva software-ului maliţios.

        Fereşte-te de solicitările sau avertismente prompte pentru a instala permite software- dacă nu știi  ce este sau la ce se referă. Infractorii, uneori, încearcă să păcălească utilizatorii în descărcarea de software maliţios (adesea menționată ca „inginerie socială”).

Simptome de infectare a software-ului maliţios.

Telefonul dvs. poate fi infectat cu software maliţios dacă orice dintre următoarele lucruri s-a întîmplat:

 • Factura de telefon a crescut considerabil, brusc fără nici un motiv clar;
 • Telefonul conţine e-mailuri şi mesaje în mapa ”expediate” pe  care nu le-ai trimis;
 • Interfaţa cu utilizatorul s-a schimbat, fără ca să o faci tu singur;
 • Contactează furnizorul de servicii pentru instrucţiuni cu privire la modul de a identifica şi elimina software maliţios.