Soluții de securitate

18/05/2018

Utilizează şi actualizează software-ul de securitate

Viruși, spyware și alte programe maliţioase pot opri funcţionarea normală, pot şterge sau deteriora fişierele şi pot permite altora accesarea computerului şi informaţiilor dvs. Modalităţile de infectare a computerului sunt diverse – accesarea link-urilor de pe site-uri, descărcarea fişierelor  infectate de pe Internet sau deschiderea anexelor a email-lor infectate.

Programele antivirus antispyware au funcții de bază de monitorizare a traficului de intrare şi de ieşire între computer şi Internet, scanare şi verificare a fişierelor pe care le descărcaţi sau să deschideţi etc.. Ele pot detecta, bloca sau şterge fişierele suspecte pentru a menţine computerul curat şi informaţiile dvs. în siguranţă.

Sfaturi cheie

 • Instalați și actualizați programele de securitate. Majoritatea calculatoarelor procurate în ultimii ani au deja aceste programe preinstalate.
 • Setează software-ul de securitate pentru actualizarea automată. Viruşii sunt creați în fiecare zi, de aceea este important ca software-ul să fie actualizat la zi şi să poată detecta noile ameninţări.
 • Nu procurați programe antivirus ce sunt reclamate prin mesaje suspicioase prin email sau mesaje pop-up, în special anunţurile care pretind că au scanat calculatorul şi au detectat malware.
 • Verificaţi dacă computerul dvs. nu este deja infectat. Rulaţi software-ul antivirus pentru a scana calculatorul Dvs. În cazul în care este infectat, ştergeţi  fişierele infectate.
 • Informaţi-vă cu privire la cele mai recente riscuri și amenințări de securitate cibernetică.

Ce este „malware” și cum afectează computerul

Malware – abreviere pentru „malicious software’- este un termen adesea folosit cu referire la orice tip de cod sau program maliţios, care este folosit pentru monitorizarea şi colectarea informaţii personale (spyware) sau întrerupe funcţionarea computerului sau îl deteriorează  (viruși și viermi).

Spyware – termenul spyware este de obicei folosit pentru un program care colectează diferite tipuri de informaţii cu caracter personal sau care pătrunde în computer prin alte modalităţi, cum ar fi instalarea de programe suplimentare sau redirecţionarea activităţii browser-ului web.

Exemple de spyware includ:

 • Keyloggers. Un keylogger este un program care înregistrează fiecare apăsare de tastă faci şi apoi trimite aceste informaţii, cum ar fi parole, numere de conturi bancare, şi numere de card de credit, persoanelor care vă spionează.
 • Troienii. Un troian poate deteriora sistemul dvs. şi poate instala, de asemenea, un backdoor „ușă din spate”, prin care să transmită  informaţii personale la un alt calculator.
 • Viruși și viermi. Viruşii şi viermii de obicei se autoreproduc şi pot deturna sistemul dumneavoastră. Aceste tipuri de malware pot fi ulterior folosite pentru a trimite mesaje spam sau pentru alte activități maliţioase. Acestea se deghizează ca fișiere de sistem, şi ar putea nici să nu ştiţi de existența acestora. Ambele pot utiliza resurse esenţiale de sistem, care pot duce la blocarea sau distrugerea computerului. Viruşii şi viermii folosesc deseori fişierele partajate şi lista adreselor e-mail ca să se răspândească la alte computere.

Cum devine computerul infectat cu malware

Cele mai multe spyware sunt instalate, fără ca Dvs. să știți. Cel mai des nimeresc pe computerul dvs. prin înşelăciune sau prin exploatarea vulnerabilităţilor browser-ului.

 • Când descărcaţi un program, un spyware poate fi descărcat şi instalat în acelaşi timp.
 • Unele spyware pot infecta  un sistem prin găuri de securitate din browser-ul web sau prin alte programe. În cazul în care utilizatorul navighează pe o pagină web controlată de autorul spyware-ului, pagina conţine codul care atacă browser-ul şi forţează descărcarea şi instalarea spyware-ului.
 • Feriţi-vă de USB stick-uri de la surse necunoscute sau nedemna de încredere, de exemplu, cele oferite la conferinţe, tîrguri, sau în pachete promoţionale. Aceste dispozitive pot conţine software maliţioase, care ar putea provoca daune grave computer ului sau compromite informaţii personale.
 • Unele programe spyware „escroace”  se prefac în software-uri de securitate.
 • Viermii pot fi, de asemenea, utilizaţi pentru a instala spyware pe computer.

Cum să prevenim pătrunderea spyware-ului în computer

Dezvoltaţi  bunele practici de securitate. Trebuie să întreprindeţi  măsuri de securitate pentru Internet şi să  înţelegeţi  modul în care funcţionează computerul.

 • Instalaţi software antispyware şi antivirus şi setați-le pentru verificarea automată a actualizărilor. Acest lucru va asigura că computerul dvs. este protejat împotriva celor mai noi viruși şi spyware-lor.
 • Instalați un firewall. Aceasta va împiedica accesul neautorizat la calculatorul dvs. şi instalarea spyware-ului. Firewall-uri pot preveni, de asemenea, furtul informaţiilor din computer şi trimiterea acestora terţilor.
 • Dacă trebuie să utilizaţi un USB stick de la o sursă necunoscută,  întotdeauna scanaţi USB stick-ul pentru viruşi sau alte tipuri de malware înainte de orice accesare la conţinutul său. De asemenea dezactivaţi  funcţia „autorun”, care este de obicei activată pe sistemul de operare Microsoft Windows. Acest lucru va reduce riscul pornirii automate a software-ului maliţios, care poate fi pe stick-ul USB, cînd îl conectați la computer.
 • Informaţi-vă despre cele mai recente ameninţări şi soluţii de securitate. Ca alternativă, furnizorul software-ului anti-virus ar putea avea un sistem de alertă prin e-mail.
 • Fiți prudenţi la deschiderea e-mailuri lor din surse necunoscute sau suspecte. Uitaţi-vă  la expeditorul e-mail-ului, precum şi conţinutul  şi obiectul acestuia. Nu deschideţi anexele la e-mail sau accesaţi  hyperlink-uri în aceste e-mailuri. Instalaţi filtrele de spam pentru a reduce cantitatea de spam-uri primite.
 • Setaţi software-ul antivirus şi antispyware pentru a scana în mod automat emailurile primite.
 • Descărcaţi soluțiile de securitate de pe web-siteuri de renume. Citiţi conţinutul licenţei şi termenii de utilizare înainte de a descărca software-ul şi nu-l descărcaţi, dacă nu înţelegeţi  sau nu aveţi încredere în termenii şi condiţiile.
 • Fiţi precaut atunci când faceți schimb de fişiere, chiar şi cu colegii sau prietenii. Scanaţi fişierele înainte de a le instala sau de a le rula pe computerul dumneavoastră.
 • Niciodată nu faceți clic pe „Sunt de acord”, „OK” sau „Nu” pentru a închide o fereastră pe un site suspect sau pop-up. Acest lucru poate lansa un spyware pe computer. În schimb, faceți clic pe „X” roşu în colţul de fereastra pentru a închide fereastra.

Ce se întâmplă dacă computerul este deja infectat

Verificaţi dacă computer este deja infectat cu spyware. Următoarele semne pot indica faptul că spyware este pe computer:

 • browser-ul web rulează cu o altă pagină de căutare decît în ​​mod obişnuit
 • performanţele computerului sunt mai scăzute decît în ​​mod obişnuit
 • apar mesaje de eroare
 • au fost instalate bare noi de instrumente şi icoane
 • dacă aveţi o conexiune dial-up la internet, puteţi găsi apeluri telefonice neautorizate de pe factura dumneavoastră.

Pentru a verifica dacă computerul dvs. este infectat cu un virus şi pentru a-l elimina, rulați programele antivirus şi urmaţi instrucţiunile. Scanați calculatorul d-voastră cel puţin o dată pe săptămână.